Niestety nie każdy z nas obdarzony jest świetnymi umiejętnościami kulinarnymi. Wynikać to może z braku czasu, cierpliwości lub odpowiednich predyspozycji. Nie ma się jednak czym przejmować. Nie trzeba specjalnie eksperymentować, by zapewnić sobie i swojej rodzinie smaczny i zdrowy posiłek. Najlepszym rozwiązaniem jest zaufanie innym, lepiej doświadczonym kucharzom i wcielać w życie ich sprawdzone przepisy kulinarne.
Szybki i łatwym do przyrządzenia rozwiązaniem są tradycyjne placki ziemniaczane. Ich baza jest na tyle prosta do opanowania, że można zdobyć się na dowolną dozę finezji i urozmaicać przepis wedle własnego uznania bez ryzyka porażki. Naszą propozycją są placki z dodatkiem pieczarek.
Składniki
-0.5 kg ziemniaków.
-szklanka bulionu.
-1 mała cebula.
-sól i pieprz do smaku.
-oliwa do smażenia.
-1 jajko.
Sposób przyrządzenia
1. Pokrojone w stosunkowo cienkie paski grzyby i mięso należy podsmażyć na gorącym oleju aż się zarumienią.
2. Dolać bulionu, całość dusić na małym ogniu przez klika minut, regularnie mieszając.
3. Przygotować starte na grubych oczkach i odciśnięte z nadmiaru wody ziemniaki.
4. Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, po czym wymieszać ją z jajkiem i ziemniakami.
5. Dodać sól i pieprz, a także zioła według własnego uznania.
6. Porcjowane placki smażyć bez przykrycia aż do chrupkości.
Placuszki można dodawać jako dodatek do mięsa. Tak przyrządzony obiad nie zabiera wiele czasu, nie brak mu jednak walorów smakowych.
Świetną opcją na szybki obiad są omlety. Podobnie jak w przypadku placków, można je dowolnie urozmaicać. Poniżej znajdziecie przepis na łatwy omlet z dodatkami.
Składniki
-5 jajek.
-sos pomidorowy.
-szynka.
-starty ser gouda.
-suszone pomidory.
-olej.
-czosnek granulowany.
Sposób przyrządzenia
1.Pomidory i szynkę skroić w drobną kostkę.
2. Jajka wymieszać z trzema łyżkami sosu pomidorowego i dokładnie roztrzepać.
3. Zawartość miski wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i dokładnie rozprowadzić.
4. Smażyć, aż jajka dobrze się zetną.
Tak przygotowany omlet w przyrządzeniu niewiele różni się od tradycyjnego, różnica w smaku jest jednak wyraźna. Jest to przykład na to, że wcale nie trzeba się wysilać, by wprowadzić do swojej kuchni różnorodność.